Boycot? Iedereen steunt Rusland

Het lijkt heel effectief, de boycotmaatregelen die tegen Poetin zijn genomen. Maar ondertussen steunt iedere Nederlander Rusland. Dit jaar opnieuw, met ongeveer 10 miljard euro. En ook volgend jaar zullen we dat opnieuw gaan doen. Wij kunnen niet anders.

Nederland heeft een signaal afgeven aan Poetin en heeft, samen met andere landen, scherpere boycotmaatregelen tegen Rusland genomen. Als tegenmaatregel weert Rusland producten uit Nederland, zoals appels en peren. De Russische tegenmaatregelen kosten het bedrijfsleven dit jaar tot nu toe zo’n 300 miljoen euro. Maar terwijl de maatregelen over en weer gaan, lijkt één product buiten schot te blijven. Dat is de verkoop van olie aan ons land. Goed voor ongeveer 10 miljard euro per jaar.

Iedere Nederlander is afhankelijk van Rusland en steunt het land indirect. Wanneer we met de auto rijden, met het vliegtuig gaan, een winkel met een vrachtwagen bevoorraden of het pakje koekjes kopen dat zojuist in het schap is aangevuld, alle transport in ons land is voor circa een kwart afhankelijk van olie uit Rusland. We kunnen weinig anders. Hoe de politiek zich ook zal ontwikkelen, we zullen voorlopig Russische olie blijven importeren en zijn hierdoor ook afhankelijk van dat land (net als Rusland van de export van olie).

Tijdens de oliecrisis van 1973 bleek dat we zeer afhankelijk waren van de Arabische landen. In de jaren daarop kon die afhankelijkheid worden verkleind doordat we meer olie uit andere landen gingen importeren. De olie kwam ondermeer uit de Noordzee (Engeland en Noorwegen). Maar ondertussen neemt de winning uit de Noordzee af. Met de val van het communisme ‘raakten’ we aan de olie uit Rusland. Tot het jaar 2000 verbruikten we in ons land tot circa 340.000 miljoen euro aan Russische olie. Die olie maakte toen voor nog geen 5 procent deel uit van de olie die we verbruikten. Vorig jaar verbruikten we voor 10 miljard euro aan Russische olie. Dat was ruim een kwart van het totaal. Uitwijken naar andere landen is niet gemakkelijk. Want bijvoorbeeld de olie uit de Arabische landen wordt steeds meer in het Midden-Oosten verbruikt en naar het verre Oosten verscheept. Deze handelsstromen worden niet zomaar verlegt. En bovendien vergroot je daarmee onze afhankelijkheid van politiek instabiele landen in het Midden-Oosten of van landen met minder ‘fraaie’ overheden. Het is zodoende de vraag van wie je het liefst afhankelijk wilt zijn. Van Rusland, dat de Krim innam en separatisten steunt, of van Arabische landen, die in sommige gevallen moslim-extremisten steunen.

Nederlandse politici zeggen bij tijd en wijle dat ons land minder afhankelijk moet worden van politiek instabiele landen of zij verklaren dat we de meest ‘verschrikkelijke regimes’ financieren. Het zijn volstrekt loze opmerkingen. Want wanneer politici in ons land oproepen tot minder afhankelijkheid van Russische energie, spreken zij vooral over het gas dat uit Rusland komt. Echter, wij verbruikten in 2013 weinig gas uit Rusland. Over de olie uit Rusland hoor je politici nauwelijks. En ondertussen zijn we daarvan zeer afhankelijk en kunnen we deze afhankelijkheid nauwelijks verminderen. We willen met de auto rijden. Zodoende blijven we afhankelijk van Rusland en zullen we Poetin financieel blijven steunen. Ongeacht wat er ook gebeurd.

Geplaatst: AutoVisie/Telegraaf, 21 augustus 2014

Nawoord:

Onderstaand treft u de waarde in miljarden euro’s aan van de import van olie uit Rusland. Ook in 2020 was dit land nog steeds onze belangrijkste leverancier van olie. Daarnaast ziet u de waarde van de invoer van Russisch gas voor eigen gebruik in Nederland. De waarde van de import van aardolie nam vanaf 2013 weliswaar af, maar in 2020 importeerden we meer aardolie uit Rusland dan in 2013:

Zie aardolie: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/81268ned/table?ts=1645982602541

Zie gas: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/84668NED/table?ts=1645983957809

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site