SPYKER: Een volledig nieuw boek over Spyker

Een nieuw boek over Spyker met heel veel nieuwe informatie over de Amsterdamse fabriek, waardoor op verschillende terreinen de geschiedenis wordt herschreven.

De gebroeders Spijker zijn nog altijd bekend in Nederland dankzij de auto’s en de Gouden Koets. Deze koets was het laatste grote rijtuig dat zij maakten. Want toen dit rijtuig de fabriek verliet, verkochten de gebroeders Spijker hun eerste auto’s. De geschiedenis van de fabriek heeft twee tijdvakken. Het ene in de negentiende eeuw, in de tijd waarin de gebroeders Spijker rijtuigen maakten. Het andere tijdvak ligt in de twintigste eeuw, toen zij roem vergaarden met de fabricage van auto’s.

De gebroeders Spijker maakten in 1903 onder andere de eerste auto met een zescilinder motor, een auto die ook nog eens als eerste op alle vier de wielen werd aangedreven. Daarna kregen zij grote bekendheid met de deelname aan de rit van Peking naar Parijs in 1907. Een jaar later kwam de fabriek in handen van andere eigenaren en volgden er later nieuwe auto’s met bijzondere technieken. Spyker bleef de belangrijkste fabrikant van auto’s in ons land.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden niet alleen auto’s aan de Nederlandse overheid geleverd, maar werden er ook door Spyker vliegtuigen ontwikkeld en gebouwd. Direct na de oorlog verscheen een nieuwe auto, een jaar later gevolgd door de kostbare Spyker 30/40 pk. Met zo’n auto werd in Engeland op Brooklands een ‘double twelve’ uur record gevestigd. Uiteindelijk was de Nederlandse thuismarkt te klein en de export naar het buitenland te gering, waardoor de fabriek in 1925 de poorten sloot. Een jaar later volgde de publieke veiling van de inventaris.

Als merk behield Spyker grote bekendheid in ons land. Dit boek over Spyker beschrijft de geschiedenis gedetailleerd, vanaf de periode waarin rijtuigen werden gemaakt tot en met de laatste veiling. Het bevat veel nieuwe informatie over de totstandkoming van de Gouden Koets, de ontwikkeling van de (eerste) auto’s, de deelname aan Peking-Parijs, de overname van de fabriek in 1907-1908, de bouw van vliegtuigen en het eind van de fabriek. Maar ook het verdwijnen van één van de belangrijkste kunstcollecties in ons land in 1907 blijkt gerelateerd te zijn aan de geschiedenis van Spyker.

Spyker is een boek op groot formaat van 27,5 x 27,5 cm. Het boek telt 432 pagina’s en bevat meer dan 1.000 afbeeldingen. Het is op 19 juni 2024 verschenen. De prijs van het boek bedraagt 89 euro.

Tijdelijk ter introductie in de maand juni gratis verzending per post binnen Nederland. We streven ernaar het boek binnen 3 werkdagen naar u op te sturen.

(In geval van verzending naar een adres in het buitenland, graag vooraf contact opnemen in verband met de verzendkosten.)

€ 89,00
Totaal € -
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site